Čína: Manželka bývalého člena politbyra sa priznala k vražde

10.08.2012 Celý región

Peking 10. augusta (TASR) - Manželka odvolaného vplyvného člena politbyra, Ku Kchaj-laj, sa na súde priznala k vražde britského podnikateľa Neila Heywooda a ospravedlnila sa za "tragédiu, ktorú spôsobila". Oznámili to dnes čínske štátne médiá.

Oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua v správe uviedla, že Ku Kchaj-laj a jej spolupáchateľ sa vo štvrtok priznali k úmyselnej vražde. Čelili obvineniam z otrávenia jej obchodného partnera Heywooda, ktoré mali vykonať minulý november po hádke o obchodných záujmoch.

Ide o politicky najcitlivejší proces v Číne za posledné desaťročia. Obom obvineným hrozí trest smrti, mnohí právni experti však očakávajú, že Ku dostane dlhoročný trest odňatia slobody.

Proces s obžalovanou Ku Kchaj-laj a odvolanie jej manžela, vplyvného člena politbyra Po Si-laja v marci tohto roku, je zatiaľ najväčšou kauzou v rámci krízy, ktorá zasiahla čínsku vládnu komunistickú stranu od sporov spred roka 1989. Po sporoch nakoniec nasledoval tvrdý vojenský zásah proti prodemokratickým demonštrantom.

Súdny proces, ktorý je presne naplánovaný, je ďalším krokom k vyriešeniu škandálu ešte pred jesenným odovzdávaním moci vo vedení čínskej Komunistickej strany.

Zdroj: AP
 

Vyberte región